Iar ne-am făcut de râs în Europa: cât de deștepți sunt românii, ce școală au

de: Alexandru Puiu
25 05. 2022

Dincolo de studiile care au confirmat probleme mari pe partea de analfabetism funcțional în România, o nouă analiză asociază cifre exacte nivelului de educație din țara noastră.

Conform celui mai recent studiu Eurostat – Institutul European de Statistică, media europeană în domeniul absolvirii de studii superioare era de 41% în 2021, pe zona 25 – 34 de ani. Același studiu atrage atenția că România este pe ultimul loc în Europa când vine vorba de studii superioare.

Românilor nu le place școala

Cel mai nou studiu Eurostat a fost realizat în contextul în care statele membre UE și-au stabilit un obiectiv de 45% studii superioare în rândul populației din blocul comunitar până la 2030, între vârstele de 25 și 34 de ani.

În mod previzibil, multe dintre țările din Uniunea Europeană au depășit detașat acel prag. Există însă și excepții importante, iar România este ”în top”.

În țara noastră, pe zona de vârstă 25 – 34 de ani, doar 23% au studii superioare. Italia este pe locul doi de la coadă, dar la distanță semnificativă de România, cu 28%, cinci procente în plus. Ungaria, din nou la distanță mare, este pe trei cu 33%.

În privința statelor care au îndeplinit deja obiectivul de referință, Luxemburg, Irlanda, Cipru, Lituania, Ţările de Jos, Belgia, Franţa, Suedia, Danemarca, Spania, Slovenia, Portugalia şi Letonia stau foarte bine când vine vorba de populația cu studii superioare.

Unii ar putea percepe ca ciudată discrepanța fabuloasă la capitolul studii superioare în Europa între femei și bărbați. Dacă te-ai gândit că femeile depășesc detașat bărbații la studii, ai avut dreptate. Aproximativ 47% dintre tinerele între 25 și 34 de ani au absolvit o facultate, în timp ce la bărbați discutăm de doar 36%.

În teorie, în ultimul deceniu, a mai crescut nivelul studiilor superioare la bărbați, dar ritmul de creștere a fost semnificativ mai lent decât la femei. Dacă ai o curiozitate vizavi de progresul în timp al adopției studiilor superioare pe vârstă, gândește-te că, în cazul celor între 55 și 74 de ani, doar 22% au absolvit o facultate, iar procentul în UE crește la 37% dacă ne uităm la 25 – 54 de ani.